Borgerlig eller kyrklig begravning?

Det finns olika skäl till att människor väljer en borgerlig begravning. En del känner sig inte hemma i den kristna begravningsordningen, andra vill kunna utforma begravningen på precis det sätt de önskar. Lerums Begravningsbyrå har lång erfarenhet av såväl kristna som borgerliga begravningar och hjälper er att skapa en vacker ceremoni enligt de önskemål som finns.

När det gäller borgerliga begravningar finns inga särskilda regler. Även om ceremonin i sig är icke-religiös går det alldeles utmärkt att blanda in religiösa inslag, såsom en favoritpsalm eller klockringning. Det finns inga rätt eller fel – hur ni väljer att utforma ceremonin är helt och hållet upp till er. Det går bra att välja en borgerlig begravning trots att man är medlem i Svenska kyrkan eller något annat trossamfund.

Plats för borgerlig begravningsceremoni

Ni bestämmer själva var den borgerliga begravningsakten ska hållas. Många väljer att förlägga ceremonin i ett kapell. Andra föredrar hemmiljön, eller kanske en annan plats som betytt extra mycket för den avlidne eller anhöriga. Det finns inga begränsningar, så länge begravningen kan ske på ett säkert och värdigt sätt.

Byråns borgerliga officiant

Vem som ska leda ceremonin är upp till er. En del begravningsbyråer har egna officianter som genomgått utbildningen för borgerliga begravningsförrättare.

Har du frågor gällande borgerliga begravningar är du alltid varmt välkommen att kontakta oss.